Gammaldags charm vid havet

0
2918

Text och foto Johan Lotand

Johanna och Janne hittade ett härligt hus med fint läge nära havet – en riktig västkustdröm från 1900-talets början med glasveranda och burspråk. De tyckte det var fint men lite för litet. Nu har de byggt om och byggt ut och fått ett hus precis som de ville ha det – med den gamla charmen bevarad.

Johanna och Janne hittade ett härligt hus med fint läge, alldeles nära havet på västkusten. Det var ett riktigt drömhus på många sätt – en trävilla byggd i början av 1900-talet, med massor av charm, glasverandor och burspråk. Båda tyckte huset var fint men inte tillräckligt stort för att motsvara familjens behov. De beslutade sig för att köpa huset ändå och låta bygga om – Johanna är väldigt intresserad av hus och inredning och hade en tydlig idé om hur hon skulle vilja ha det. De vände sig till arkitekt Kay Linghoff och lade fram sina tankar. Kay tog till sig idéerna och mixade dem med sina egna. Ritningen bollades fram och tillbaka, finslipades och justerades och efter en tid låg ett förslag framme som alla gillade. En stor umgängesyta med vardagsrum och matsal i ett enda rum var inritad, ljus och luftig. Ett separat kök med mycket förvaring. En fin, skyddad glasveranda med utsikt mot havet. Och en magnifik altan mot trädgården. Boytan skulle också bli större – från dåvarande 185 kvadratmeter till 250 kvadratmeter plus källare.

– Det var en stor utmaning att rita om huset. På samma gång som vi behövde bygga till och dessutom riva ut och göra om i princip allting så ville vi ju behålla husets själ. Idag är det i princip bara hatthyllan i trapphallen som är kvar av det gamla huset. Rummen har fått nya användningsområden, badrummet blev ett TV-rum och ett tidigare sovrum blev ett badrum. Hela övre planet fick en ny planlösning, säger Kay Linghoff.

    Idag är det nygamla drömhuset färdigt och familjen har hunnit bo in sig. Vid en första anblick kan man knappt se att huset är ombyggt, alla detaljer från förr har bevarats, snickerierna och färgnyanserna, tegeltaket och stenläggningarna. Till och med panelen är tillverkad på gammalt sätt, med olika breda plankor med lockläkt.   

Mot havet står en ny glasveranda med balkong och kupa. Det nya badrummet fick en egen kupa mot gården. Köket har fått en egen entré, en likadan som husets huvudentré på motsatta gaveln. Och mot trädgården finns en generös och magnifik veranda, med plats för loungesoffor, matgrupp och lekutrymme.

På insidan ser mycket annorlunda ut än före ombyggnaden. Innerväggar har rivits, rum har flyttats och resultatet är den planlösning som paret drömde om. På entréplanet öppnar sig den önskade stora och ljusa umgängesytan uppdelad i matsal och vardagsrum. Mitt i rummet står en murad spis. Köket från Lidhults ligger i direkt anslutning till matsalen. Det har en klassisk och tidlös design där Johanna har tillfört många egna idéer. Små, genomtänkta detaljer sätter stilen, som den nedfällda porslinsvasken och den rustika kökön.

För en besökare är den smakfulla stilmixen en stor del av charmen i det här drömhuset vid havet. Arkitekturen andas tider som flytt, med foder kring fönstren och breda golvlister. Men inredningen är mer tidlös, och det märks tydligt att familjen är intresserad av både konst och möbeldesign. Här finns Le Corbusiers utemöbler och fåtöljer från Källemo, Jonas Bohlins fina brudslöjelampa och ett rött skåp från Svenskt Tenn. Fotografierna och tavlorna på väggarna avslöjar en kärlek till konst, med signaturer som Julian Opie, Peter Frie och Agneta Sjögren.Vår egen favorit är den fina kopparlampan i allrummet på övervåningen, designad av Jonas Bohlin.

exterior.4

En västkustdröm från 1900-talets början med snickarglädje och glasveranda. Familjen har byggt om och byggt ut.

03.terrace.table.2 02.terrace.2

En generös veranda vetter ut mot trädgården, med ett vackert golvet av vädertålig teak. Runt bordet  står flätade stolar, ritade av Le Corbusier, bordet är av återvunnet trä. Verandan är skyddad från vinden med de fina spröjsade glaspartierna på sidorna.

19.metal.dog

En hund, med mycket lång svans, vaktar entrén. Skulptören heter Agneta Sjögren.

11.basin 10.drawers 09.handles 08.onions.on.the.island 07.view.2.kitchen 06.oven 05.kitchen.view.3 04.kitchen.big.viewKöket ligger avskilt med utgång ut mot matsalen. Lidhults Kök har ritat efter förslag från Johanna och Jan. Ön är specialtillverkad och anpassad till stenskivan som Johanna fått tag i på annat håll. Kopparlampan är från Wästbergs.

16.easychair

Matsalen har ett stort burspråk mot havet. Vänder man sig om ser man rakt igenom huset och ut i trädgården.

13.the.red.cabinet Det röda skåpet från Svenskt Tenn fungerar som en accent och ger rummet en extra kick.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotokonst med motiv från de elegantare spelsalongerna, kanske Monte Carlo. Fotografen heter Richard Avedon.

15.dining.mao

Stolarna är från Källemo, bordet har Johanna och Jan låtit specialtillverka. Ovanför hänger taklampan med brudslöjan, designad av Jonas Bohlin.

27.bergman

Härliga fåtöljer med bekväma fotpallar i TV-rummet på andra våningen. Stolarna kommer från A & Co. Taklampan, i koppar, är ritad av Jonas Bohlin.


17.window.walking

Promenerande storstadsfigurer. Konstnären är engelsman och heter Julian Opie.

18.livingroom.fireplace.fireVardagsrummet är härligt öppet. Mitt i rummet står en murspis. Pelarbordet i fronten är inhandlat på Magasin 36 i Höganäs och trädskulpturen är gjord av konstnären Peter Frie.

20.sitting.group

Soffhäng. Bordet är kinesiskt, fåtöljerna från A & Co i Sverige. Lägg märke till mattan som är hopsydd av bitar från många olika stilar, ett lapptäcke av mattor.22. Grå soffa och röd kudde kombineras med den danske konstnären Dinesens dramatiska tavla.

22.livingroom.2

Till höger Jonas Bohlins berömda stol Concrete.

25.stairsVy mot trapporna.

29.master.bedroom


Master bedroom andas ett lugn. Italienska lakan i grått och dovt blått kombineras med en rustik bänk från Danmark.

31mirror.master.beroomAnna Kraitz har ritat spegeln som förs av Källemo.

Badrum:

32.bathroom.basinDen vackra kalkstensskivan i badrummet har kombinerats med specialbeställda snickerier gjorda av Malens Snickeri. Vasen är från Svenskt Tenn.

33.showerDuschen är infälld i väggen och avgränsas med glasdörrar. Blandaren är från Dornbracht.

SHARE
Next articleLantliv innanför tullarna

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY