Lantliv innanför tullarna

0
53

Av Ulrika Lindgren

Mitt i storstan, i en lägenhet signerad tidigt 1900-tal, hittar vi ett kärleksfullt inrett lantkök som andas nostalgi. Pricken över i är den rara kakelugnen i hörnet. Välkommen till familjen som lever lantliv innanför tullarna!

Våningen är vacker, på det där sättet som hem som byggdes för länge sedan kan vara. Rummen är varsamt renoverade, i ljusa nyanser med hänsyn taget till husets ålder – tidigt 1900-tal.  Vi är på besök hos familjen som precis inrett ett nytt kök. De bytte sitt gamla arbetskök från åttiotalet mot ett tidstypiskt kök i gammal stil, och resultatet är något alldeles speciellt, har vi fått höra. Viktor Skoglund på Himlekök, som ritat och installerat det nya köket, är på plats för att visa. Ägarna ville ha ett ljust och vackert kök med känsla från förr, med vackra detaljer som vitrinskåp och ramluckor, marmorbänkskivor och skafferi, berättar han.

– Utmaningen för oss på Himlekök var att skapa ett kök med känsla av lantkök från förr, stort och rymligt, men på en ganska liten yta. Båda föräldrarna är långa och ville också ha högre arbetshöjder, och mycket i kösplaneringen kom att handla om att utnyttja hörnen på ett så smart sätt som möjligt.

Kîk SveavÑgen 2

– Det var inte lätt! Vi har skräddarsytt varje detalj och varje mått för att skapa ett så klokt planerat kök som möjligt. Köket är gjort i klassisk 1920-talsstil med bland annat innanförliggande luckor och utanpåliggande sockel. Köket är platsmålat i klassisk Stockholmsvit. För att utnyttja ytorna optimalt har vi också arbetat med olika bänkskåpsdjup så att passagerna blev tillräckligt stora.

   Det första som slår mig i köket är charmen. Så omsorgsfullt snickrat! Så högt i tak!  På golvet ligger nyslipad och oljad fiskbensparkett från förr, i hörnet tronar den gamla kakelugnen som undsluppit rivningshetsen när centralvärmen skulle in. Själva köket liksom smälter in i miljön – de breda socklarna liknar våningens egna, ramluckorna minner om dörrarnas speglar. Längst upp på överskåpen tronar kröningslisterna och på bänkarna ligger marmorskivor, precis om i de påkostade borgarvåningarna förr i tiden. Visste jag inte att köket var alldeles nybyggt skulle jag nästan, men bara nästa, luras att tro att köksskåpen byggts på plats en gång i tiden och nu bara renoverats. Det är också meningen, berättar Viktor.

– Familjen ville ha ett kök som skulle passa in i miljön. När vi projekterade rummet tvistade vi till det litet och förde också in  lite lantkök från förr i känslan, eftersom gårdagens kök i storstan var rätt små och många gånger opraktiska.

    Köksarkitekterna tänkte till både en och två gånger, ändrade och strök, tänkte nytt och strök igen, innan de var nöjda med köket. Familjen ville ha så mycket förvaring som möjligt, och gärna ett skafferi. Drömmen var att få plats med både köksö och gammaldags vitrinskåp. Varje skåp ritades och anpassades efter rummet, som till exempel i vinkeln vid köksentrén där kyl och frys gömdes bakom fronter i samma stil som köksluckorna. För att kyl och frys skulle kunna öppnas full ut fick skafferiet vid spisen bli 40 centimeter djupt istället för 60. Vitrinskåpet ritades 50 centimeter djupt för att inte ta för mycket golvyta i anspråk.  Och en liten köksö fick plats, flitigt använd och älskad av familjen om bor här – en riktig hit, tycker de.

  Vi är väldigt nöjda och uppskattar framförallt flexibiliteten i de olika speciallösningarna, som de olika bänkdjupen och de högre arbetsbänkarna.Köket blev precis som vi ville!

Kîk SveavÑgen med Spis   Före renoveringen var köket bara ett arbetskök. När det var dags för måltider dukades det upp i matsalen, som ligger i fil. Men idag används köket mer, säger familjen. Frukostar och mellanmål intas vid köksön, ibland även middagarna. Och när det kommer gäster samlas man gärna runt köksön – en naturlig plats för drinkar och tilltugg medan maten lagas.

– Det här köket var ett av de mer spännande projekten som vi genomfört, eftersom det krävdes en hel del klurande för att få till en optimal planlösning. Familjen hade den del egna idéer som blev väldigt snygga, som överskåpen med belysning. I vanliga fall brukar vi göra överskåpen hela vägen upp till taket, men familjen ville ha belysning i ovankant av överskåpen som lyser upp mot taket.

Kîk SveavÑgen– Jag tycker det är viktigt att ha en klar linje i inredningen, precis som här. Bänkskivan matchats med de ljust gråa väggarna och det rostfria stålet går igen i blandare, spis och handtag. Det är snyggt, enkelt och passar perfekt in i anrik våning som den här. Och kakelugnen sätter förstås pricken över i.



NO COMMENTS

LEAVE A REPLY