Barnspring på Vendelsö

0
26

Text Jennie Aquilonius
Foto Jessica Welander

Jenny och Jonas hade egentligen aldrig sett sig själva som husmänniskor. Men tvillingdöttrarna ändrade på det. Nu har paret byggt en vill i New England-stil med stor tomt där barnen kan leka.

– Vi ville att barnen skulle kunna öppna dörren och bara springa rakt ut. Sedan ville vi bo i ett område med andra barn som de kunde leka med, säger Jenny.

Hon och Jonas började leta hus för två år sedan. Men det var aldrig något som riktigt passade. De insåg rätt snabbt att det vore bättre att bygga något eget och själva få välja precis hur de ville ha det. Snart hittade de en lagom stor tomt i Vendelsö i Stockholm med stora gräsytor och ett litet berg. Den låg omgivnen av andra hus, hyfsat nära stan men ändå på landet. Det var också långt från stora vägar, något som var viktigt för att barnen skulle kunna leka fritt utan att föräldrarna behövde oroa sig.

Jenny och Jonas tittade igenom alla huskataloger och hade kontakt med flera husföretag. Hos Eksjöhus hittade de en planlösning som de gillade.

– Men vi gjorde om den ganska mycket efter våra behov. Det var viktigt för oss att huset skulle vara stort med öppna ytor, så vi gjorde vissa rum större och flyttade en del väggar, berättar Jenny.

Byggprocessen drog igång vid årsskiftet 2014–2015. På tomten står nu en 216 kvadratmeter stor New England-villa med liggande vit träpanel, svart tak och spröjsade fönster.

– Det var min mans idé från början. Jag var inne på ett gult hus med rött tak. Men när jag tittar på huset i dag ser jag att det inte hade varit ett bra val. Nu är jag glad att han fick som han ville.

När man kommer in genom entrén breder ett mörkt golv ut sig i rummen. Det har en aningen mörkare färg än ekparkett och skapar en vacker konstrast mot de vita väggarna.

Köket är stort och vitt med generösa arbetsytor och förvaringsutrymmen. Luckor med ramar, vitrinskåp och de spröjsade fönstren bidrar till den lantliga stilen. Köksbänken är i silestone och ser ut som marmor. När Jenny och Jonas planerade köket ville de att familjen skulle kunna laga mat tillsammans och röra sig utan att trängas. Det skulle kännas kul och inspirerande att laga mat. I mitten står en stor köksö med barstolar.

– Den gör att vi kan umgås medan vi lagar mat, köket blir en samlingspunkt. Det är min favoritplats i huset. När jag är i köket har jag överblick över det mesta, det är centrum på något sätt.

Köket glider smidigt över i vardagsrum. Där ville Jenny och Jonas ha en öppen känsla med stora ytor. De många fönstren släpper in mycket ljus. Här hänger en vacker kristallkrona över matsalsbordet. Mitt i vardagsrummet står den beiga soffgruppen med ett bastant svart träbord i mitten.

– För mig är vardagsrummet en plats där människor ska känna sig välkomna. Det ska vara mysigt och hemtrevligt, en plats där vi har kul och umgås. Därför har vi till exempel ingen tv i vardagsrummet, den finns i stället i köket.

På nedervåningen ligger också ett kombinerat arbetsrum och gästrum, grovingång och tvättstuga. I dag leder grovingången in i tvättstugan. Tanken var från början att leriga föräldrar och barn skulle komma in den vägen i stället för att gå in i hallen genom huvudentrén.

– Det kan jag ångra. I dag hade jag valt en separat grovingång i stället för att ha den och tvättstugan i samma rum, eftersom vi drar in ganska mycket smuts den vägen. Det vill jag inte gärna ha där vi ska hantera ren tvätt. Jag skulle också vilja ha lite mer förvaring i groventrén. Nu är det en yta på tre kvadratmeter där vi kan ställa av oss skorna.

Vid grovingången finns också källsorteringen, sedan kommer själva tvättstugan och bergvärmepumpen. I tvättstugan finns torktumlare och hela två tvättmaskiner för att göra vardagslivet enklare. Något som Jenny är mycket nöjd med. Här finns också en lång bänk för att bland annat kunna vika tvätt och ett städskåp. Hyllor har de satt upp själva.

Sovrummen ligger på övervåningen och är inredda med heltäckningsmatta.

– Vi ville ha mysiga sovrum. Att det skulle vara skönt att gå upp ur sängen. Vi har velat få bort den där kala känslan som många nybyggda hus har. Därför har vi valt ganska höga allmogelister vid golven och tjocka fönsterfoder Lite mer av en gammaldags känsla.

I Jennys och Jonas eget sovrum finns en stor säng, byrå och walk-in-closet. Den fanns med i planlösningen från början och paret tyckte att om vi ändå bygger nytt är det klart att vi ska ha en walk-in-closet. Den är inredd med garderober från Ikea.

– Då blir det inte exakt med stommarna. Om jag hade fått göra om det hade jag nog funderat mer på vilken förvaring jag vill ha i rummen och anpassat dem efter måtten på till exempel Ikea-stommarna. Jag hade nog också valt att ha förvaringen på sidorna, då hade vi fått in mer saker, nu finns den rakt fram.

De treåriga döttrarna Elise och Felicia delar just nu sovrum och har ett gemensamt lekrum. Tanken är att de ska få varsitt rum när de vill det. Här har också familjen vågat sig på lite mer färg, ljust rosa.Varje rum har också en mindre klädkammare.

På husets baksida breder ett stort trädäck ut sig. Här finns också en pool om fyra gånger åtta meter.

– När vi ändå skulle bygga ett eget hem ville vi ha en pool. Vi ville skapa ett hem där vi vill vara, umgås och ta dit folk. Det är roligt för barnen också.

Jenny tycker att det är viktigt att också ta med tomten i beräkningen när man bygger nytt, inte bara räkna på huset.

– Tomten kostar ganska mycket pengar med altan, att anlägga gräsmatta och så vidare. När jag pratar med folk låter det som att kostnaderna för tomten ofta drar i väg. Då är det bättre att tänka hus och tomt som ett paket.

Jenny trivs bra i sitt nya hem.

– Jag känner ett lugn här. Harmoni. Det är mysigt att det är lite lantligt.

Husfakta

Huset: Villa på 216 kvadrat i New England-stil med liggande vit träpanel och svart tak.

Här bor: Jenny och Jonas samt döttrarna Elise och Felicia, snart tre år.

Arkitekt: Thomas Krantz.

Byggt av: Eksjöhus.

Byggfirma: Upplands Projektbygg AB.

Uppvärmning: Bergvärmepump från Nibe F1255.

Bästa tipset: ”Fundera verkligen på vad familjen har för behov. Hur lever ni ert liv? Hur ser er vardag ut? Titta på nätet, gå runt och titta på hus och se vad ni tycker om. Låt det ta tid, man ska fatta så himla mycket beslut, om varje liten knopp.”

Ny_h1 På framsidan stora gräsytor där barnen kan leka. En liten veranda med vitt staket bidrar tillsammans med de spröjsade fönstren till den lantliga känslan.

Ny_h4På framsidan glittrar poolen lockande. Den är byggt i fyra gånger åtta meter. Jenny och Jonas kände att en pool bidrog till känslan av ett hem där man vill spendera tid och umgås.

Ny_f8Jennys och Jonas sovrum är inrett med heltäckningsmatta för att det ska kännas mysigt att gå upp på morgonen. Över den stora sängen hänger en förstoring av deras bröllopsfoto.

Ny_h8 Det är klart att man ska ha en walk-in-closet i huvudsovrummet när man bygger nytt! Inredningen kommer från Ikea.

Ny_h10Döttrarnas sovrum och lekrum utgör husets färgklick. Även här höjer heltäckningsmattan mysfaktorn. När barnen blir äldre får de kunna ha varsitt rum.

Ny_h14På övervåningen ligger tv-rummet med utsikt över ett skogsparti.

Ny_h16 Det ljusa badrummet har en mer modern stil med fyrkantiga former och genomskinliga duschväggar. Badkaret bryter av med rundare former.

Ny_h34 Ny_h19Den vita trätrappan gör en snygg sväng ner till undervåningen där det är öppet mellan kök och vardagsrum.

Ny_h28 Här finns stora mysiga soffor, en fåtölj och en puff för att många ska få plats att umgås. Jenny tycker att den hemtrevliga känslan är viktig. Här finns inte heller någon tv.

Ny_h29Köket kommer från HTH och är Jennys favoritplats. En lantlig atmosfär skapas av vitrinskåp, luckor med ram, den marmorliknande bänkskivan och rektangulärt, vitt kakel. När paret planerade köket var det viktigt med ordentligt med utrymme, att hela familjen skulle få plats utan att trängas.

 

 



Ny_h2 Ny_h3
Ny_h5 Ny_h6

Ny_h9
Ny_h11 Ny_h12 Ny_h13
Ny_h15
Ny_h17 Ny_h18
Ny_h20 Ny_h21 Ny_h22 Ny_h23 Ny_h27

Ny_h30 Ny_h32 Ny_h33
Ny_h35 Ny_h36 Ny_h37 Ny_h38

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY