BISYSSLA I TRÄDGÅRDEN

0
77

BISYSSLA i trädgården

Bjud in bin och humlor till din egen trädgård genom att skapa en riktig bi- och humleoas hemma! Lättare än du tror, snällt mot bina och samtidigt riktigt härligt när rabatten surrar av bin och humlor som är på jakt efter nektar och pollen. Joachim Petterson, hängiven biodlare på sin fritid, berättar mer i sin bok Bisyssla.

Text Ulrika Lindgren
Foto Roland Persson m fl

Bisyssla_JoachimPettersson_bokomslag_3D JoachimPettersson_smallJoachimPettersson_small Bisyssla_JoachimPettersson_bokomslag_3D kopia JoachimPettersson_small kopia

Joakim Pettersson är författare till boken Bisyssla.Bisyssla_JoachimPettersson_bokomslag_3D kopia Bisyssla_JoachimPettersson_bokomslag_3D kopia

Det är bina som får naturen att leva. Och Sverige behöver fler livskraftiga bin som kan pollinera våra växter och vår mat – faktum är att de behöver bli dubbelt så många! I biodlaren Joachim Petterssons fina bok Bisyssla berättar han mer om bin och hur du kan skapa en egen biträdgård hemma. Det är nämligen inte särskilt svårt och dessutom väldigt mysigt att ha en rabatt som surrar av bin och humlor på jakt efter nektar och pollen, menar han
Så här bjuder du hem bina till dig:
– Tillgång på vatten! Är det brist på vatten får bina lägga energi till vattenletande istället för pollinering. En vattenspegel i form av en damm eller ett fågelbad löser problemet.
– Ge bina en bostad. Rörformade hål, till exempel bambupinnar med varierande diameter, är bra boplatser för vildbin. Ett ”bibatteri” görs enkelt genom att bunta ihop avsågade bambupinnar eller ihåliga vinterståndare. Utrymmet inuti pinnarna använder bina för att lägga ägg och lagra pollen i. Ett annat sätt är att borra djupa hål i avsågade trädstammar. Färdiga bibostäder finns att köpa i butik, till exempel på Granngården.
– Odla rätt sorts växter! Bin har två näringskällor; nektar som framför allt innehåller kolhydrater och pollen som framför allt innehåller protein. För att det ska finnas mat hela säsongen behövs växter som blommar och erbjuder nektar och pollen från vår till höst.
Växter som blommar tidig vår eller på andra tidpunkter när det inte finns så många andra blommande växter är betydelsefulla även om de inte är de mest pollen- eller nektarrika. Tidigt på våren är vintergäck, snödroppar, scilla, krokus, sippor, sälg, hassel och lönn attraktiva för nyvaknade bin och humlor. I maj finns i regel gott om mat, med maskrosor, fruktträd och raps som blommar. Men både under juni månad och under sensommaren kan det vara ont om mat. Här kan trädgårdens sommarblommor och perenner fylla en viktig funktion. Att överhuvudtaget tänka blomning istället för ökenlika stensatta ytor med några få vintergröna växter är ett steg i rätt riktning.
Sommarblommor är en ljuvlig nektar- och pollenfälla till våra bin på samma gång som de ger mycket odlarglädje med en riklig och lång blomning. De flesta sommarblommor trivs i ett soligt läge men det finns även sorter som utvecklar sig bra i ett skuggigare läge. Sommarblommor som uppskattas av bin är till exempel blåklint, heliotop, jätteverbena, solros, ageratum, rosenskära, sommarrudbeckia, sommaraster, fänkål, honungsört, sommarflox, ampelskära, tagetes, daggsalvia och blåsalvia.
OBS! Generellt sett föredrar bina enkla blommor som inte är alltför förädlade då de fyllda sorternas nektarier och ståndare ofta är ombildade till blomblad och därmed ger mindre eller ingen pollen och nektar. Tänk på det när du väljer sort!

—————————
Bra med biträdgård!
Flitiga bin och humlor förbättrar skör­den av frukt och bär i våra trädgårdar.En bra pollinering vid äppelblomning kan till exempel öka skörden med upp till 70 procent. Många kommersiella grödor ger ökad avkastning då bin finns tillgängliga för pollinering. Även om binas verksamhet oftast förknippas med honung, så är det pollineringen som har den största betydelsen för människan. Tyvärr har effektiva driftsmetoder i lantbruket och odling av monokulturer gjort att antalet viktiga pollen- och nektarkällor minskat för våra bin. Bina går från perioder med överflöd, till exempel när höstrapsen blommar, till perioder nästan helt utan blommande växter. Om det inte finns andra nektar- och pollenkällor i närheten kan bina svälta mitt på sommaren. En egen biträdgård hemma är enkel att skapa och hjälper de spå viktiga bina både att överleva och bli fler.
———————————————

NO COMMENTS