I säsong: Rabarber!

0
52

Foto och recept: Hannah Kompanik

De första späda stjälkarna som kikar upp är ett säkert och mycket välkommet vårtecken! För de som vill skynda på tillväxten kan man helt enkel sätta en hink upp och ner över rabarberknopparna, så växer stjälkarna extra snabbt. Faktiskt är rabarber en grönsak och det är innehållet av äppelsyra som ger dess karakteristiska syrliga smak.

Rabarbersoppa med linser

Många förknippar rabarber med desserter och bakverk, men rabarberns friska syra passar också fint i maträtter!

4 portioner
300 g rabarber, tärnad
180g röda linser
8 dl grönsaksbuljong
1 klyfta vitlök, grovhackad
1 gul lök, grovhackad
1 msk curry
2 morötter, slantade
3 stänger stjälkselleri, slantade
1 msk sesamfrö
2 kardemummakapslar
2 nejlikor
2 msk riven ingefära
2 tsk sambal oelek
2 msk råsocker
480 ml kokosmjölk
krutonger:
3 skivor vitt bröd
curry
2 msk olja
garnering:
gräslök

Gör så här:

1. Tvätta och ansa rabarbern/grönsakerna och skär i småbitar
2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök. Tillsätt också curry, sesam, kardemumma, nejlika, ingefära och sambal oelek. När löken börjar mjukna tillsätt sockret så att lök/kryddblandningen karamelliseras lätt
3. Tillsätt buljong samt linser och morötter. Låt koka 10 minuter
4. Tillsätt rabarber och selleri och koka ytterligare 5 minuter
5. Tillsätt kokosmjölk och mixa samman allt till en slät soppa. Smaka av med salt. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten för tunnare konsistens
6. Skär brödskivorna i tärningar och rosta i olja och curry i en stekpanna
7. Servera soppan med krutonger och lite klippt gräslök på toppen

SHARE
Previous articleHANDGJORD
Next articleMATTOR I HAMPA

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY