SINNESFRID HOS SKILLE

0
67

När trädgårdskonstnären Skille hittade tillbaka till Sverige efter sju år i Yorkshire, England var det i Rammsjöstrand på Bjärehalvön som hon fann det rätta huset. 100 år gammalt, lite slitet men samtidigt, helt underbart.

Text Cecilia Grender
Foto Caroline Tengen

Skilles nya gröna paradis ligger i Rammsjöstrand ett par kilometer österut längs skåneleden från Torekov. Under vinterhalvåret består den lilla fiskebyn av 36 hushåll men på sommaren tredubblas invånarantalet och byn lever upp. Från Skille är det bara någon minuts gångväg till den lilla hamnen. En promenad som kantas av fiskarhus med punchverandor, fiskebodar och badhus.
– Det var min svägerska som tipsade mig om att det här huset var till salu. Det var rätt i pris och storlek och från trädgården skymtar man havet och från ovanvåningen ser man ända till Arild och kullens fyr. Att min bror och hans familj bara bodde ett par hus bort kändes tryggt nu när Lily och jag flyttade hem.
Inomhus var det däremot 70-tal. Men det menade Skille att hon kunde förändra. Läget däremot går ju inte att ändra på. Och det var helt perfekt. Så hon slog till.

CTengen_Skille_19 CTengen_Skille_30 CTengen_Skille_25Men detta var 3 år sedan och massor av jobb återstod innan Skille och hennes dotter Lily kunde bo bekvämt. Hon hittade rätt hjälp från Byggmästare Sylve Sturesson i Dejarp och arbetet med det nästan 100 år gamla huset sattes igång. Skille började med att måla och fräscha upp allt inomhus. Att få in mer ljus hade hög prioritet. Därför sattes tre spröjsade dubbeldörrar in längs långsidan mot trädgården och havet och i anslutning till dem att enormt trädäck med pergola. Huset ligger på en liten höjd och tomten är en ganska brant backe som planar ut i en stor gräsmatta med ett antal vackra gamla fruktträd. För att sudda ut gränsen mellan ute och inne så står trädäcket på plintar för att komma i samma höjd som bottenvåningen i huset.
– Dubbeldörrarna mot altanen står öppna i princip hela sommaren för då vi lever lika mycket ute som inne.
Skille öppnar hemlighetsfullt dörren till badrummet, det enda rum i huset som inte har fått en uppfräschning. Kontrasterna mellan gammalt och nytt blir uppenbar. Badrummet i äkta retrostil har grön linoleum på både väggar och golv och mörkbetsade badrumsskåp med mässingsknoppar. Kanske synd att inte behålla tycker vi som har ljuva barndomsminnen från 70-talet.
Men det här huset har hundra år på nacken och vi håller med Skille om att 70-talet inte stämmer in. Huset som är döpt till Sjökulla började byggas 1909 och stod helt klart 1912.
– Om jag ser något som är lite risigt så vill jag ta hand om och vårda det. Jag ville verkligen ha både hus och trädgård med karaktär och ålder och det fick jag.

CTengen_Skille_26 CTengen_Skille_29 CTengen_Skille_12 CTengen_Skille_08

Det är bara några få saker som hon hade velat ta med sig hem från England – en längre växtsäsong och de små stenhusen med de där riktiga “finträdgårdarna”.
Det var i Yorkshire i England som Skille började sin gröna karriär. Hon bodde med man och dotter alldeles i närheten av Harlow Carr, ett av Royal Horticultural Societies utbildningscenter med tillhörande visningsträdgårdar. Här utbildade sig Skille till trädgårdsmästare och började därefter ta på sig uppdrag inom trädgårdsplanering och skötsel. Idag har hon flyttat sin verksamhet till Bjärehalvön och hjälper privatpersoner och företag med allt från trädgårdsplanering och växtval till skötsel.
– Jag kunde se att det fanns en potential år 2010 när jag startade Skilles Trädgård. Bjärehalvön vimlar av vackra, påkostade trädgårdar och många av husägarna bor bara här under sommaren. De trädgårdar som jag tar mig an vårdar jag ömt, som om de vore mina egna.

Grönska är en otrolig inspirationskälla för kreativitet, menar Skille. Även om intresset för växter och grönska inte är så stort som i England så finns det ett nyvaknat intresse även i Sverige och särskilt här på Bjärehalvön.
– Med mitt lilla företag vill jag skapa samma poetiska bild av trädgårdar som i England. Jag är väldigt bra på att observera växter och ta hand om dem.

CTengen_Skille_09 CTengen_Skille_11 CTengen_Skille_15 CTengen_Skille_21 CTengen_Skille_02 CTengen_Skille_03 CTengen_Skille_06

NO COMMENTS