SLOTTSLIV I BERGSLAGENS HJÄRTA

0
77
IslBG

 
Tunga sidengardiner i rött, vackra kristallkronor och tavlor på modiga män i fält. Vill du leva slottsliv à la 1700-talets Frankrike? Åk till hjärtat av Bergslagen och till Garpenbergs Slott, där du får vara Marie Antoinette för en helg.

Naturen förändras och åkrarna och fälten blir till höjder och sjöar. Vi är strax framme vid Garpenbergs Slott och resan från Stockholm fort gick fort, på knappt två timmar. Garpenbergs Slott ligger i hjärtat av Bergslagen och har en anrik historia: När slottet färdigställdes år 1801 av bergsråd Salomon Von Stockenström var gruvan här en viktig del av den svenska ekonomin och kungar, brukspatroner och statsråd hade huserat på platsen sedan 1200-talet. Gruvan är fortfarande i drift än idag, men slottet har förvandlats till hotell och restaurang och drivs av John och Cilla Sandh.
Inne i slottet möts man av en atmosfär som påminner om det flärdfulla societetslivet från 1700-talets Frankrike. Här finns många vackra rum och salar och på en trappavsats upp till andra våningen står en ståtlig rustning. I ett av rummen finns en vackert blå handmålad kinesisk tapet från 1700-talet. Den sägs vara Europas bäst bevarade tapet i sitt slag. Och i de rustika källarvalven finns stenar kvar från den tid då Gustav Vasa reste en kungsgård på platsen.
– Här i källaren kommer vi att ha rockklubb framöver. Och riktig Oktoberfest med stora ölsejdlar och härlig stämning, berättar John när han guidar runt.
Många är de gäster som söker sig hit för en avkopplande weekend. När de anländer bjuds de på afternoon tea med alla tillbehör, och därefter blir det guidad tur på slottet och möjlighet att ägna sig åt upptäckfärder och promenader i de vackra omgivningarna. Framför slottet finns en stor damm som anlades för gruvdriften, och via en pittoresk liten träbro kan man gå över till ”Hundön” där några nyfikna får går omkring fritt och betar. Där finns också och en kägelbana från sekelskiftet som fortfarande är fullt brukbar.
Maten är något alldeles särskilt, som som sig bör inspirerad av Frankrike. Den franske kocken Denis Leroux föredrar husmanskost från sitt hemland framför fine dining. Det blir anka eller fläskfilé, confiterade rätter, bönor, olika sorters röror och mycket rotfrukter.
– Han bjuder aldrig på en vanlig grönsallad, utan allt är omsorgsfullt tillagat, berättar Cilla. Han lägger också stor vikt stor vikt vid uppläggningarna och är en riktig konstnär, enligt John och Cilla.
– Och han är en riktigt konstnär. Han skapar fantastiska skulpturer i smör eller socker som vi använder som bordsdekoration vid festliga tillfällen.
Garpenbergs Slott är sannerligen ett slott, och ett elegant sådant. Men också litet, personligt och väldigt mysigt.
– Tanken är just att erbjuda en tvättäkta slottsmiljö men med en varm ”hemmahos”-känsla. Vi vill att våra gäster ska känna sig välkomna och avslappnade i vår fantastiska miljö, avslutar John.


IMG_3325 BILD3 BILD4 BILD5

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY