UPPÅT VÄGGARNA VACKERT

0
81

Text Evy Peters

Alla pratar om Jonna Jinton – konstnären och bloggaren som för sex år sedan från Göteborg till en liten by i norra Sverige. Här finner hon ro i själen och kan utveckla sin kreativitet. Med kamerans hjälp skapar hon magiska bilder som resulterat i fototapetkollektionen The Soul of Nature. Vackra motiv som avspeglar naturens egna mästerverk.

– Finns något vackrare än en sliten ladugårdsvägg? Riktigt gammalt trä av breda plank, där tiden satt sina spår och de tycks skifta i olika vackra nyanser.

Jonna Jinton är lycklig. Hon har lyssnat till sitt hjärta och funnit sig själv. Hon kallar det livskvalitet.

– Stadslivet höll på att kväva mig. Jag var olycklig. Jag hade en oförklarlig längtan efter något helt annat. Mina tankar fanns i Grundtjärn – den lilla byn 100 mil norrut där vi under hela min uppväxt hade sommarstuga, minns Jonna Jinton.

Hon gjorde slag i saken och flyttade. Från en trygg lägenhet till en by med 10 invånare till en vedeldad stuga där vintern blev den största utmaningen.

– Väl på plats i min vedeldade stuga kände jag mig hemma. Ett lugn infann sig. Plötsligt hade jag allt jag någonsin drömt om. Allt jag så länge längtat efter, utan att jag varit medveten om att det jag längtade efter var så enkelt.

Jonna konstaterar att hon nu slipper trafik och buller, köpcentrum och överbefolkade stadsparker. Istället lever hon med riktiga skogar och grusvägar.

– Här är jag fri. Fri att skapa. Tystnaden och stillheten, naturen med frisk luft, den fantastiska natthimlen med miljontals stjärnor och det fascinerande norrskenet, ängar, sjöar och solnedgångar ger mig ro i själen.

Genom sitt personliga bloggande har hon fått följare runt hela världen som uppskattar hennes enkla livsstil och natursköna bilder. Hon blev kontaktad av fototapetföretaget Photowall, där hennes första fototapetkollektion består av 13 noggrant utvalda motiv.

– Hela kollektionen är skapad från naturen där jag bor. Naturen skapar sina egna mästerverk så jag vandrar runt i skogarna och fotar. Jag sände ett sjuttiotal bilder till Photowall och de valde ut 13 till tapetbårder, förklarar Jonna.

Jonna är även en världskändis av helt annat slag; på YouTube lade hon upp en inspelning där hon kular korna. Kulning är ett lockrop, en blandning av rop och sång, som på grund av de intensiva och starka tonerna kan höras kilometervis. Jonnas kulning har även visats i ett Talk Show-program i USA.

– Tillsammans med min kärlek Johan och våra hundar och katter bor jag här i min stuga i Grundtjärn och lever det liv jag en gång drömde om – med en kamera och en ateljé och idéer att utveckla. Jag kan leva på allt jag älskar att göra – jag är bloggare, fotograf, konstnär och föreläsare.

Det har inte alltid varit lätt, medger Jonna, särskilt inte vintertid innan hon kunde sätta in en bättre värmekälla.

– Men jag har växt inuti, jag har lärt mig så mycket om mig själv och om livet. Jag har lärt mig vikten av att lyssna på sitt hjärtas röst. Att även de mest långsökta drömmar kan bli möjliga, och att vi till stor del skapar våra egna liv genom tankar och beteenden. Det är vi själva som sätter gränser för vad som är möjligt.

………………………………………………..

webshop: www.artbyjonna.com
blogg: www.jonnajinton.se
Utmärkelser
2016 – Örnsköldsviks Stjärndiplom
2016 – Årets Inspiratör i Finest Awards, Nordens största bloggtävling.

2015 – Årets trädfotograf.

2015 – Vinnare av internationella Simply Hike Blogger Awards i kategorin Outdoor Photography.

2013 – Nicke Sjödinstipendiet med motiveringen:
”Jonna Jinton tilldelas 2013 års lilla stipendium ur Nicke Sjödins minnesfond för sitt magiska berättande i såväl bild som text, där vyer och människor från hembygden i Ångermanland ofta utgör motiven i berättelserna. Hennes kärlek till bygden genomsyrar allt hon målar upp, en drivkraft hon helt delar med berättaren, vars minnesfond stipendiet delas ut ifrån.”

2013 – Mittnordenkommitténs årliga kulturpris med motiveringen:
”Jonna representerar en grupp unga personer som antigen valt att stanna kvar eller flytta till vår region. Genom sina vackra naturbilder och kärleksfulla skildringar av ett liv i Mittnordens glesbygdslandskap ger hon uttryck för både de möjligheter och utmaningar som ett liv utanför storstaden ger. Jonna är dessutom konstnärligt skapande genom foto, målning och smyckestillverkning. Tillsammans med sin mor driver hon ett smyckeföretag. Jonna Jinton är genom sitt aktiva ställningstagande, sin kreativitet och sitt engagemang för landsbygden en positiv förebild för unga i Mittnorden.”

2011 – Norrmejeriers stipendium med motiveringen:
”Genom sin blogg skildrar Jonna på sitt eget personliga sätt livet i Grundtjärn och Norrland, och visar vilken fantastisk tillvaro man kan skapa, om man bara vågar ta steget och fullfölja sina drömmar.”

……………………………………………

The Soul of Nature finns exklusivt hos fototapetföretaget Photowall och beställs som måttanpassade fototapeter för 347 kronor per kvadratmeter. Interiörbilderna är stylade av Petra Bauer och fotograferade av Stellan Herner.
Alla Photowalls produkter tillverkas i fabriken i Skarpnäck utanför Stockholm och skickas sedan över hela världen.

SHARE
Previous article5 VACKRA BADKAR
Next articleHANDGJORD

NO COMMENTS